Sivut

maanantai 8. lokakuuta 2012

Hämeenlinna - kehittyvä kaupunki vai taantuva taajama?

Hämeenlinna tunnetaan aktiivisena ja kehittyvänä kaupunkina, jossa ei pelätä tulevaisuutta vaan uskalletaan tehdä rohkeita päätöksiä. Tätä kehitystä haluan edelleenkin tukea!  


Kaupungin väkiluku on kasvanut viime vuosina mukavaa muutaman sadan ihmisen vauhtia. Tänä vuonna kasvu on kuitenkin hiipunut, väestön määrä on vähentynyt ensimmäisen vuosipuoliskon aikana noin kuudellakymmennellä hengellä. Asukasmäärän vähetessä, väestön ikääntyessä ja eläköityessä laskevat kaupungin verotulot väistämättä. Hyvien peruspalveluiden turvaamiseksi kaiken ikäisille kaupunkilaisille, on tehtävä päätöksiä, joilla tuetaan verotulojen kasvua eikä heikennetä sitä.

Kaupungin tulee luoda edellytykset yritystoiminnalle. Tämä tarkoittaa tulevaisuuteen suuntaavaa elinkeinostrategiaa eli linjauksia siitä, mitä tavoitellaan ja miten tavoitteeseen päästään. Paitsi kuntapäättäjillä, myös kaupungin elinkeinoyhtiöllä (Kehke) on tärkeä rooli strategian toimeenpanossa ja markkinoiden seuraamisessa. Edellytyksiä luodaan myös kaavoittamalla yrityksille tontteja, rakentamalla teollisuuskiinteistöjä tai tarjoamalla vaikkapa hankinta-asiamiehen palveluja. Ammatilliset oppilaitokset HAMK ja Tavastia  ovat alueelle tärkeitä uuden työvoiman tuottajia.

Kaupungin järjestämisvastuulla olevia palveluja hankintaan myös yksityisiltä yrittäjiltä. Tällä ns. monituottajamallilla tuetaan alueen yritystoimintaa. Samalla sillä luodaan normaalia kilpailua markkinoille ja saadaan hinnoitteluun lisää läpinäkyvyyttä.

Yritykset hakeutuvat alueelle, josta on hyvät liikenneyhteydet ja työvoimaa saatavilla. Samalla vireä yritystoiminta houkuttelee alueelle lisää yrityksiä ja työntekijöitä. Tämä kierre pitäisi saada uudestaan vauhtiin.

Kaupungin elinvoimaisuuteen vaikuttavat myös hyvät peruspalvelut. Asuinpaikkaa valitsevat perheet arvioivat esimerkiksi päivähoitomahdollisuuksia, kouluja ja harrastusmahdollisuuksia. Myös etäisyydet ja eri palveluiden saavutettavuus ovat tärkeitä asioita asuinpaikkakunnalla. Pääkaupunkiseudun korkeat elinkustannukset edistävät muuttamista radanvarren kaupunkeihin. Miksi antasimme muuttovirran suuntautua Lahteen tai Riihimäelle, emmekä houkuttelisi muutajia Hämeenlinnaan? 

Vastuullista päätöksentekoa on edistää kaupungin kehittymistä asumisen ja työn tekemisen paikkana Näin voimme turvata hyvät peruspalvelut kaiken ikäisille. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti